zaterdag 5 maart 2011

Kaart Egypte en Caïro, Sinaï, provincies, bevolkingsdichtheid


(Kaart: VN)
Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. Het land telt 83.082.869 inwoners (2009) en de hoofdstad is Caïro.

Egypte ligt in het noordoosten van Afrika en wordt tot het Midden-Oosten gerekend. Het omvat ook het schiereiland Sinaï, dat geografisch bij Azië hoort.

In het noordoosten grenst het land aan de Gazastrook en Israël, in het zuiden aan Soedan en in het westen aan Libië.

In het noorden ligt Egypte aan de Middellandse Zee, en in het oosten aan de Golf van Suez en de Rode Zee.

Het Suezkanaal vormt een belangrijke verbinding tussen de Middellandse Zee en het oosten van Afrika en Azië.

Het grondgebied van Egypte bestaat vrijwel volledig uit woestijn. Het bewoonbare deel is maar ongeveer 55.000 km2 groot.

Het omvat de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse Zee en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn.

Fysisch-geografisch kan het land in vier gebieden worden verdeeld. Dit zijn het Nijlgebied, de Westelijke Woestijn, de Oostelijke Woestijn en het Sinaïgebied.

Toerisme
Het aantal toeristen dat Egypte bezocht is in 2011 met 33 procent afgenomen. Hierdoor zijn in de toeristensector bijna 30 procent minder inkomsten geboekt.

De terugval is te wijten aan de onrust na de opstand tegen president Hosni Mubarak.

In 2011 kwamen 9,8 miljoen toeristen naar Egypte. In 2010 waren dit er 14,7 miljoen. De inkomsten daalden van 12,5 miljard dollar naar 8,8 miljard dollar.

Kaart steden Egypte
Naast de hoofdstad Caïro zijn een aantal andere grote en belangrijke steden in Egypte: Alexandrië, Port Said, Luxor, Suez, El-Mahalla El-Kubra, Tanta, al-Mansurah, Assioet.

Een aantal badplaatsen zijn Hurghada, Sharm el-Sheikh, Dahab, Marsa Alam.


(Kaart steden Egyte: CIA)

Kaart gouvernementen Egypte
Kaart gouvernementen, provincies, Egypte: CIA

Kaart Egypte Sinaï
Kaart Egypte en Sanaï: CIA
Sinaï of Sinaïschiereiland is een schiereiland in Egypte op de grens van Afrika en Azië, tussen de Golf van Suez en de Golf van Akaba. Het Sinaïschiereiland wordt gerekend tot Azië.

Sinaï wordt door de Landengte van Suez verbonden met de rest van Egypte. Door het Suezkanaal wordt het gescheiden van Afrika.

Het gebied werd in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël op Egypte veroverd. Vredesoverleg tussen beide staten leidde in 1982 uiteindelijk tot teruggave van het gebied aan Egypte.

Kaart Straat van Tiran
Kaart Egypte en Straat van Tiran: CIA

Kaart Egypte bevolkingsdichtheid
Kaart Egypte bevolkingsdichtheid: CIA

Kaart Egypte
Egypte is een land in het noordoosten van Afrika. Het land grenst aan Soedan, Libië, Israël en het Palestijnse gebied Gaza. DE hoofdtsda van land, dat ook in het Midden-Oosten ligt, is Caïro.

In het noorden ligt Egypte aan de Middellandse Zee, en in het oosten aan de Golf van Suez en de Rode Zee. Van zuid naar noord wordt Egypte doorsneden door de rivier de Nijl.

Kaart Egypte, steden, wegen, spoorwegen, rivieren :CIA