zondag 21 oktober 2012

Kaart Jordanië en Amman

Kaart Jordanië: CIA
Jordanië heet officieel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië. Het land telt 6.342.948 (2009) inwoners en de hoofdstad is Amman.

In het noorden grenst het land aan Syrië en in het noordoosten aan Irak. In het westen grenst het land aan Israël en de Westelijke Jordaanoever, en in het zuidoosten aan Saoedi-Arabië.

In het westen ligt Jordanië aan de belangrijke rivier de Jordaan, en in het uiterste zuiden heeft het land via de Golf van Aqaba toegang tot de Rode Zee.

Jordanië ligt in het Midden-Oosten. Het land is lid van onder meer de Arabische Liga en de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

Klimaat en vakantie
Jordanië heeft een gevarieerd klimaat. Het land kent vooral op het plateau van de Jordaanvallei hete zomers. De winters zijn tamelijk vochtig.

De berggebieden ten westen en oosten van de rivier de Jordaan zijn tamelijk koud. Hier komt vorst en sneeuwval voor.

Toeristische attracties in Jordanië zijn onder meer de archeologische site op de citadel van Amman, de ruïnestad Petra en Siq al-Berid en de archeologische sites van Jerash, Gadara, Pella en Baydha.

Beroemde woestijnkastelen zijn Qasr Hraneh, Quseir Amra, Qasr Azraq, Qasr Mushatta. Bij Kerak ligt een kruisvaardersburcht.

Bijzondere bezienswaardigheden zijn ook het stadje Madaba en de Berg Nebo.

Natuurgebieden in Jordanië die bij toeristen in trek zijn, zijn: Wadi Rum, Wadi Mujib, Dana en de Dode Zee.

De havenstad Akaba, in zuiden van het land aan de Golf van Akaba, is eveneens een veelbezochte trekpleister voor een vakantie.

Steden Jordanië
De hoofdstad van Jordanië, Amman, is de grootste stad van het land. Andere grote steden zijn Akaba, Al-Karak, Az-Zarqa, Irbid, Ma'an, Rihab, Madaba en Jerash.


(Kaart steden Jordanië: CIA)

Kaart Jordanië
Jordanië is een land in het westen van Azië en het Midden-Oosten en grenst aan Syrië, Irak, Israël, Saoedi-Arabië en de Westelijke Jordaanoever. In het zuiden ligt het land aan de Golf van Akaba.

Kaart Jordanië, topografie, reliëf, steden, wegen: CIA