vrijdag 26 april 2013

Kaart Turkije, Ankara, provincies en Midden-Oosten

Kaart Turkije, steden, wegen, rivieren, meren, spoorlijnen: CIA

Turkije heet officieel de Republiek Turkije. Het land heeft 76.805.524 inwoners (2009) en de hoofdstad is Ankara. De officiële taal is Turks.

Het is een land dat voor het grootste deel in Azië ligt en tot het Midden-Oosten wordt gerekend. Het westelijke deel van Turkije hoort tot Europa.

Turkije grenst in het noordwesten aan de Europese landen Bulgarije en Griekenland, in het oosten aan Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en Iran.

In het zuiden grenst Turkije aan Irak en Syrië, twee landen in het Midden-Oosten.

In het noorden ligt het land aan de Zwarte Zee en in het zuiden en het westen ligt de Middellandse Zee.

Van de eilanden in de Egeïsche Zee behoren er slechts twee, Gökçeada en Bozcaada, tot Turkije.

Het Aziatische deel van Turkije, dat ook wel Klein-Azië of Anatolië heet, en het Europese deel, Thracië, zijn van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen.

Deze stromen vormen gezamenlijk de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

De beide delen van Turkije zijn door twee bruggen over de Bosporus met elkaar verbonden.

Klimaat en vakantie
Turkije heeft een gevarieerd klimaat met grote plaatselijke verschillen die vooral worden veroorzaakt door de hoogte van het landschap en de ligging ten opzichte van de zee.

Het binnenland heeft een sterk continentaal klimaat, terwijl het klimaat van de kusten maritiem van aard is. In de winters is het in het binnenland kouder dan aan de kust, in de zomer is het aan de kust koeler.

Populaire trekpleisters voor een vakantie in Turkije zijn onder meer de stranden aan de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, de prachtige natuur en de steden met tal van bezienswaardigheden.

Steden Turkije
Naast de hoofdstad Ankara zijn een aantal andere steden in Turkije: Istanboel, İzmir, Bursa, Adana, Sivas, Trabzon, Antalya, Diyarbakir, Van, Gaziantep, Konya, Kayseri, Mersin, Eskişehir, Samsun, Denizli, Şanlıurfa, Adapazarı, Malatya, Kahramanmaraş, Erzurum, Batman, Elâzığ, İzmit, Manisa.


(Kaart steden Turkije: CIA)

Kaart Istanbul
Istanboel, ook wel gespelde als Istanbul, is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije. Istanboel was de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor was ze onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk.
Kaart Istanbul: US Department of State

Kaart provincies Turkije
Kaart provincies Turkije: CIA

Provincies Turkije: kaart CIA

Kaart Turkije
Turkije grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. In het noorden ligt het land aan de Zwarte Zee en in het zuidwesten aan de Middellandse Zee. De Turkse hoofdstad is Ankara.

Kaart Turkije: CIA

Kaart Turkije, steden, reliëf, provincies: CIA

Zie ook:
Koerdistan