zaterdag 5 maart 2011

Kaart Palestijnse Gebieden, Gaza, Westelijke Jordaanoever

Kaart Gaza, wegen, steden: CIA
De Palestijnse Gebieden beslaan de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en soms ook Oost-Jeruzalem. De gebieden tellen 4.013.126 inwoners (2009). De hoofdstad is Ramallah (niet officieel) en Oost-Jeruzalem wordt als hoofdstad geclaimd.

De Westelijke Jordaanoever wordt ook wel aangeduid als Westbank (West Bank) of Westoever. Het gebied grenst in het oosten aan Jordanië en in het westen aan Israël.

Het gebied ligt in het oosten aan de rivier de Jordaan en aan de Dode Zee.

De Gazastrook grenst in het noorden en oosten aan Israël en in het zuidwesten aan Egypte. In het westen ligt het aan de Middellandse Zee.

Het gebied valt sinds 1995 onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit, maar sinds juni 2007 heeft Hamas de macht in handen en wordt het door haar bestuurd.

Kaart Gaza en steden
De belangrijkste steden in de Gazastrook zijn naast de hoofdstad Gaza-Stad: Rafah, Abasãn, Khan Younis, Dayr al Balah.

Kaart Gaza: CIA

Kaart Westelijke Jordaanoever

Kaart Westelijke Jordaanoever, wegen, steden: CIA

Kaart Westelijke Jordaanover steden
Een aantal grote steden op de Westelijke Jordaanover zijn Bethlehem, Hebron, Jenin, Jericho, Nablus, Ramallah, Toelkarem.

Hebron is als bedevaartsoord van groot belang. In de Makpela-grot ligt het ‘graf der patriarchen’. Daarboven is een moskee gebouwd.

De Makpela-grot wordt beschouwd als de plaats waar de aartsvaders en -moeders Abraham, Sara, Izaäk, Rebekka, Jakob en Lea zijn begraven.

Kaart westelijke Jordaanoever: CIA