zaterdag 3 december 2011

Kaart Midden-Oosten en Europa in 750 en kalifaat Omajjaden

Kaart Midden-Oosten en Europa in 750  (In: W. Shepherd: The Historical Atlas, 1926)
Het kalifaat van de Omajjaden beleeft in het begin van de 8ste eeuw zijn hoogtepunt van uitbreiding en ontplooiing van macht. Hun machtsgebied strekte zich uit van het Midden-Oosten tot in het zuiden van Europa, en het noorden van Afrika tot in Centraal-Azië (zie kaart).

De veroveringen van de Omajjaden strekten zich tot diep in Centraal-Azië uit. Onder meer Samarkand en Boechara, in het huidige Oezbekistan, worden bezet.

In het westen dringt de islam door op het Iberisch Schiereiland, en het verzwakte Visigotische Rijk wordt vernietigd.

Het kalifaat slaagt er in tijdelijk vaste voet te verkrijgen in het zuiden van Gallië.

Een aanval op Constantinopel, het huidige Istanbul in Turkije, in 717 mislukt. Ook een aanval op het Frankische Rijk in 737 slaagt niet.

Na de grote uitbreiding van de eerste decennia van de 8ste eeuw komt een stilstand in de vergroting van het gebied van de islam.

Dit wordt gevolgd door achteruitgang, omdat de Arabische veroveraars in het westen uit Gallië teruggedrongen worden.

In het oosten winnen de Byzantijnse keizers opnieuw terrein in Klein-Azië.

In verschillende afgelegen gebieden van het Islamitische Rijk ontstaat onrust en onenigheid. Dit komt mede als gevolg van onmatige fiscale eisen van het centrale gezag.

Een opstand van de Berbers in Noord-Afrika wordt met veel moeite bedwongen en ook in Irak bedwingt het kalifaat van Damascus in 740.een ernstige opstand.