donderdag 19 juli 2012

Kaart Midden-Oosten Arabische Zee

Kaart Midden-Oosten en Arabische Zee
De Arabische Zee, in het Arabisch Bahr al-'Arab, is het noordwestelijk deel van de Indische Oceaan tussen het Arabisch Schiereiland en India. De zee ligt daarmee in het zuidoosten van het Midden-Oosten.

De Arabische Zee heeft een breedte van ongeveer 2.400 kilometer en een oppervlakte van 3 683.000 km2.

De diepte van de zee is langs de kust van India minder dan 2.000 meter, bij de Golf van Aden ongeveer 2.000 meter en rondom de Lakkadiven ongeveer 4.000 tot 5.000 meter.

De maximumdiepte is ongeveer 5.000 meter.

De zee is in het noordwesten verbonden met de Golf van Oman, die via de Straat van Hormuz in verbinding staat met de Perzische Golf.

Via de Golf van Aden en de Bab el Mandeb staat de Arabische zee in het westen in verbinding met de Rode Zee.

Landen die aan de kust van de Arabische Zee liggen zijn India, Iran, Oman, Pakistan, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Djibouti, Somalië en de Malediven.

Aan de kust van de Arabische Zee liggen ook een aantal belangrijke steden, zoals Mumbai, Mangalore, Kochi, Thiruvananthapuram, Karachi, Gwadar, Pasni, Ormara, Aden, Muscat.

De belangrijkste eilanden in de Arabische Zee zijn de Amindiven en Lakkadiven, die voor de westkust van India liggen, en Socotra ten noordoosten van Ethiopië.

De zee is geografisch van strategisch groot belang vanwege de aardolietransporten uit de landen aan de Perzische Golf.

De vliegdekschepen USS Abraham Lincoln en USS John C. Stennis in de Arabische Zee (Foto: US NAVY, januari 2012). De Lincoln maakt deel uit van de Vijfde Vloot van de VS die als thuishaven Bahrein heeft.

USS Enterprise in Arabische Zee
Een vliegtuig stijgt op van het vliegdekschip USS Enterprise in de Arabische Zee (14 juli 2012). De Enterprise is toegevoegd aan de Amerikaanse 5de Vloot (U.S. 5th Fleet).

Deze Vloot ik gestationeerd in Bahrein en heeft als operatiegebied de Perzische Golf, de Straat van Hormoez, de Golf van Oman en de Arabische Zee en ondersteunt missies in het kader van Operation Enduring Freedom.

Vliegtuig stijgt op van vliegdekschip USS Enterprise in de Arabische Zee (Foto: U.S. Navy; Mass Communication Specialist 3rd Class Jeff Atherton