dinsdag 4 juni 2013

Kaart Rode Zee en Sharm el-Sheikh, Midden-Oosten

Kaart regio Rode Zee en Egypte: CIA
De Rode Zee is een langgerekte binnenzee in het Midden-Oosten tussen Azië en Afrika. De zee grenst in het noorden aan de Aziatische landen Israël en Jordanië en in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen.

De Rode Zee ligt tussen Arabië, een gebied in Azië, en Noordoost-Afrika, De zee heeft een oppervlakte van 460.000 km2, een lengte van ongeveer 2.300 kilometer en de grootste breedte is 350 kilometer. De grootste diepte ligt met 2.600 meter bij Jedda.

In het westen grenst de Rode Zee aan de Afrikaanse landen Eritrea, Soedan en Egypte.

De zee loopt in het noorden uit in twee smalle baaien. Dit zijn de Golf van Akaba en aan de westkant de Golf van Suez. De Golf van Suez verbindt de Rode Zee met het Suezkanaal en daarmee de Middellandse Zee.

In het zuiden mondt de Rode Zee via de Bab el Mandeb uit in de Golf van Aden. Dit is een uitloper van de Indische Oceaan.

Strategisch is de zee van groot belang omdat die de verbinding vormt tussen de Perzische Golf en de Indische Oceaan via het Suezkanaal naar de Middellandse Zee.

Toerisme
De Rode zee is een toeristische trekpleister met badplaatsen en duikgebieden zoals Hurghada, Marsa Alam, Dahab en Sharm el-Sheikh.

Sharm el-Sheikh is een badplaats op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de monding van de Golf van Akaba.

De Rode Zee wordt gekenmerkt door prachtige en uitgestrekte koraalriffen die tot de rijkste koraalriffen van de wereld behoren. Deze liggen vooral langs de kusten van Egypte en Soedan.

Het water van de Rode Zee is relatief warm en helder doordat de zee aan twee zijden wordt begrensd door uitgestrekte woestijnen waarin weinig regen valt.

Kaart Rode zee en Suezkanaal
De onderstaande kaart van de Rode Zee met het Suezkanaal is uit 1914 uit het "Indien: Handbuch Für Reisende” van Karl Baedeker.

Kaart Rode Zee en Suezkanaal, steden, topografie

Kaart Rode Zee

Kaart Rode Zee

Kaart landen rond Rode Zee