vrijdag 12 juli 2013

Kaart Syrië en Damascus, Aleppo


(Kaart Syrië: VN)
Syrië heet officieel de Syrische Arabische Republiek. Het land grenst in het noorden en het noordwesten aan Turkije en in het oosten en zuidoosten aan Irak.

In het zuiden grenst het aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël. In het westen ligt de Middellandse Zee. Het land telt 20.178.485 (2009) inwoners en de hoofdstad is Damascus.

De belangrijke rivier de Eufraat doorsnijdt Syrië van noordwest naar zuidoost. In het uiterste noordoosten van het land vormt de rivier de Tigris de grens met Turkije.

Syrië behoort tot het Midden-Oosten en maakt deel uit van de Arabische Liga en de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

Klimaat en vakantie
Syrië kent langs de kust een subtropisch klimaat. Het westen van het land ligt in de gordel van westenwinden van het mediterrane gebied. Het regenseizoen duurt daar van november tot april of mei.

De hellingen van Libanon en Anti-Libanon vangen de regendragende winden. In de winter zijn zij daardoor met sneeuw bedekt.

In de binnenlanden kent het land een woestijnklimaat met hete zomers en relatief koude winters. De zomertemperaturen wisselen daar en de winter is er mild.

In de woestijnstreek komen verzengende woestijnwinden en extreme temperaturen voor.

Syrië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder mer de prachtige natuur, de vele historische bezienswaardigheden, de stranden en de steden.

De burcht Krak des Chevaliers bij de stad Homs in het noorden van het land staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de beroemdste kruisvaardersburcht van het Midden-Oosten.

De dynastie van de Abbassieden begon in 1031 aan de bouw van de burcht. Tijdens de Kruisstochten kwam het indrukwekkende bouwwerk in 1142 in handen van de Hospitaalridders

Gouvernementen Syrië
Syrië bestaat bestuurlijk uit 14 zogenoemde gouvernementen (muhafazah).

Dit zijn: 1. Damascus, 2. Rif Dimashq, 3. Quneitra, 4. Daraa, 5. As-Suwayda, 6. Homs, 7. Tartus, 8. Latakia, 9. Hama, 10. Idlib, 11. Aleppo, 12. Ar-Raqqah, 13. Deir ez-Zor, 14. Al-Hasakah.

Kaart gouvernementen Syrië

Steden Syrië
Naast de hoofdstad Damascus zijn een aantal andere belangrijke steden in Syrië: Tartus, Latakia, Aleppo, Homs, Hama, Idlib, As-Suwayda, Daraa, Quneitra, Deir ez-Zor, Al-Hasakah, Ar-Raqqah.

Kaart steden Syrië: CIA

Kaart Syrië
Syrie grenst aan Turkije, Irak, Jordanië, Libanon en Israël. In het westen ligt het land aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Damascus.

Kaart topografie Syrie: CIA

Kaart grensgebied Syrië en Turkije
De spanning tussen Syrië en Turkije loopt in oktober 2012 op vanwege beschietingen tussen beide landen in het grensgebied.

Kaart Syrië en Turkije grensgebied: CIA