zaterdag 28 januari 2012

Kaart Midden-Oosten Arabisch Schiereiland

Kaart Midden-oosten en Arabisch Schiereiland: CIA
Het Arabisch Schiereiland, of Arabië, is een gebied in het Midden-Oosten in het westelijk deel van Azië en ten noordoosten van Afrika. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 2,6 miljoen km2.

Het Arabisch Schiereiland ligt in het westen aan de Rode Zee en de Straat Bab-el-Mandeb, in het zuiden aan de Golf van Aden, de Indische Oceaan en de Arabische Zee en in het westen aan de Golf van Oman en de Perzische Golf.

Het schiereiland bestaat uit de landen Saoedi-Arabië, Bahrein, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Aan de noordrand van het schiereiland liggen Jordanië en Irak.

Het meest prominente kenmerk van het gebied is woestijn, maar in het zuidwesten zijn bergketens met meer regenval dan in het overige deel van het Arabisch Schiereiland.

De bevolking van dit gebied in het Midden-Oosten bestaat vrijwel geheel uit Arabieren.

Het Arabisch Schiereiland vormt in veel opzichten een overgangsgebied tussen Afrika en Azië. Maar door het ontoegankelijke karakter ervan heeft het in de geschiedenis weinig invloed ondergaan van de invloeden van omringende rijken.

Olie en gas
Het Arabisch Schiereiland is een belangrijk deel van het Aziatische continent en speelt een kritieke geopolitieke rol in het Midden-Oosten en de Arabische wereld door de grote hoeveelheid aardolie en natuurlijk gas dat in de bodem zit.