maandag 9 december 2013

Kaart Irak en Bagdad - Vakantie Midden-Oosten


Kaart Irak, steden, wegen, topografie: VN
Irak heet officieel de Republiek Irak. Het is een Arabisch land in het noordoostelijke deel van het Midden-Oosten en telt 28.945.657 inwoners (2009). De hoofdstad is Bagdad.

Irak grenst in het zuidoosten aan de Perzische Golf, en in het zuiden aan Koeweit en Saoedi-Arabië. In het westen grenst het aan Jordanië en Syrië. In het noorden aan Turkije en in het oosten aan Iran.

Irak ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris.

Het land maakt deel uit van de Arabische Liga, een samenwerkingsverband van Arabische landen.

Irak ingedeeld in 18 gouvernementen of provincies. Tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 claimde Irak het bezette Koeweit als het negentiende gouvernement.

Mesopotamië en Ur
De antieke stad Ur was de laatste hoofdstad van de Sumeriërs. Dit volk leefde tussen de Eufraat en de Tigris in het zuiden van Mesopotamië, het huidige Irak.

De Sumerische beschaving kende zijn hoogtepunt rond 3.000 voor Christus. De Sumeriërs worden beschouwd als de uitvinders van het schrift. Ze waren ook het eerste volk dat steden ging bouwen.

Ur is ook de stad waar volgens de overlevering aartsvader Abraham is geboren.

De stad werd in ongeveer 4.000 voor Christus gesticht en is eeuwenlang een van de belangrijkste steden van de Sumerische cultuur geweest.

Tegenwoordig is Ur een belangrijke archeologische vindplaats.

Klimaat en vakantie
Irak heeft een klimaat met een zeer warme en droge zomer met een overheersende noordwestenwind (sjamal). Het kan er wekenlang boven de 40 °C zijn. De winter is gematigd koud met enige neerslag.

Irak is een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de kust, de woestijn en de vele historische bezienswaardigheden.

Steden Irak
Naast de hoofdstad Bagdad zijn een aantal andere belangrijke steden: Mosoel, Kirkoek, Erbil, Basra.

Daarnaast zijn er belangrijke steden om religieuze redenen, speciaal voor sji'itische moslims. Dit zijn in het bijzonder Najaf, Karbala, Kadhemiya, Samarra en Koefa.


Kaart: CIA

Kaart Irak provincies
Kaart Irak, steden, wegen, provincies, reliëf, topografie: CIA

Kaart Irak
Irak grenst aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Iran. In het zuidoosten ligt het land aan de Perzische Golf. De hoofdstad is Bagdad.

Kaart Irak: CIA