zaterdag 20 oktober 2012

Kaart Israël en Jeruzalem


(Kaart Israël: VN)
Israël heet officieel de Staat Israël. Het is een land in Azië en wordt gerekend tot het Midden-Oosten en de Levant, en telt 7.233.701 (2009) inwoners. De hoofdstad is Jeruzalem.

Israël grenst in het noorden aan Libanon en Syrië, in het oosten aan Jordanië en de Westelijke Jordaanoever, een van de Palestijnse gebieden. In het zuidwesten grenst het land aan Egypte en het Palestijnse gebied Gaza.

Israël ligt in het westen aan de Middellandse Zee en in het zuidoosten aan de Rode Zee.

Klimaat en vakantie
West-Israël kent een mediterraan klimaat met droge, hete zomers en zachte, vochtige winters. De slenk van el Ghor, in het oosten, ontvangt minder dan 200 mm regen per jaar en kent dus een woestijnklimaat.

In de zomer lopen de temperaturen plaatselijk vaak op tot meer dan 40 °C, vooral als uit het oosten de woestijnwind, de sirocco, waait.

Steden Israël
Naast de hoofdstad Jeruzalem zijn een aantal andere steden in Israël: Tel Aviv-Yafo, Haifa, Rishon LeZion, Ashdod, Petach Tikwa, Beër Sjeva, Netanya, Holon, Bene Beraq, Ramat Gan Bat Yam, Ashkelon.

Rehovot, Herzliya, Kefar Sava, Hadera, Ra'annana, Bet Shemesh, Lod, Modi’in-Maccabim-Re’ut, Nazareth, Ramla, Nahariya, Kiryat Ata, Givatayim, Kiryat Gat, Eilat, Akko, Hod Hasharon.


(Kaart steden Israël: CIA)

Districten Israël
Israel is bestuurlijk ingedeeld in zes districten (mehozod). Dit zijn Jeruzalem (hoofdstad Jeruzalem), Noord (hoofdstad Nazareth), Haifa (Haifa), Centrum (Ramla), Tel Aviv (Tel Aviv) en Zuid (Beër Sjeva).

Kaart distrciten Israël: CIA

Kaart Israël
Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden Westelijke Jordaanoever en Gaza. In het westen ligt Israël aan de Middellandse Zee en in het uiterste zuiden aan de Golf van Aqaba.

Kaart Israel: CIA

Israël en Gazastrook
De onderstaande kaart uit 1991 toont het grensgebied van Israël met het Palestijnse gebied de Gazastrook.

Kaart Israël en Gazastrook: CIA

Israël en omgeving Midden-Oosten
Israël wordt omringd door Syrië, Libanon, het Palestijnse gebied Westelijke Jordaanoever, Jordanië, het Palestijnse gebied Gaza en Egypte. In het westen ligt het land aan de Middellandse Zee.

Kaar Israël en omgeving Midden-Oosten: CIA