zaterdag 20 oktober 2012

Kaart Jemen en Sanaa, Golf van Aden, Bab el Mandab, Rode Zee

Kaart Jemen: CIA
Jemen heet officieel de Republiek Jemen. Het is een republiek in het westen van Azië en hoort tot het Midden-Oosten. Het land telt 23.822.783 (2009) inwoners en de hoofdstad is Sanaa.

Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman.

In het westen ligt Jemen aan de Rode Zee en ten zuiden van het land ligt de Golf van Aden.

Jemen ontstond op 22 mei 1990 toen Noord- en Zuid-Jemen zich verenigden.

De hoofdstad Sanaa is ook de grootste stad van het land. Het land heeft ongeveer 24 miljoen inwoners en een oppervlakte van 527.968 km².

Jemen is ingedeeld in 20 gouvernementen, die weer zijn onderverdeeld in districten.

Eilanden Jemen
Naast het vasteland behoren ook een aantal eilanden in de Rode Zee (de Hanish-eilanden, Kamaran en Perim) en de archipel Socotra in de Arabisch Zee tot Jemen.

De Kuria Muria-eilanden vormen een door Oman betwist gebied.

Klimaat en vakantie
De abrupte overgang van kustvlakte naar plateau en de vele hoogteverschillen landinwaarts zorgen in Jemen voor een grote verscheidenheid van klimaattypen.

Het kustgebied is zeer droog en warm. Het berggebied is het vochtigste deel van het gehele Arabische Schiereiland is.

Door de zuidwestmoesson valt er in de maanden juli, augustus en september in de hogere delen veel neerslag. In de winter doen zich ook buien voor. Op de hoogste berghellingen valt zelfs sneeuw.

Bij toeristen zijn onder meer de woestijn, de kust en de steden in Jemen populair.

Steden Jemen
Naast de hoofdstad Sana'a zijn een aantal andere belangrijke steden in Jemen: Taizz, Al Hudaydah, Aden, Ibb, Dhamar, al-Mukalla, Zinjibar, Sayyan, asch-Schir, Sahar.

Kaart steden Jemen: CIA

Kaart Aden
Aden is de hoofdstad van Jemen. Het is ook een belangrijke havenstad. De stad ligt op een schiereiland in de Golf van Aden en wordt door de landengte Chormaksar met het vasteland verbonden.

Kaart Aden in Jemen: CIA

Kaart provincies Jemen
Jemen is staatkundig ingedeeld in 20 gouvernementen (muhafazah), die vergelijkbaar zijn met provincies. Verder is er één gemeente die niet tot een gouvernement behoort, de hoofdstad Sanaa.

De gouvernementen zijn verdeeld in 333 districten (muderiah). Deze zijn verder verdeeld in subdistricten.

De 20 gouvernementen in Jemen zijn Abyan, Aden, Ad Dali', Al Bayda', Al Hudaydah, Al Jawf, Al Mahrah, Al Mahwit, Amran, Dhamar, Hadramaut, Hajjah, Ibb, Lahij, Ma'rib, Raymah, Sa'dah, Sanaa, Shabwah en Ta'izz.

Kaart provincies Jemen: CIA

Kaart Jemen
Jemen is een land in het Midden-Oosten en grenst aan Saoedi-Arabië en Oman. In het zuiden ligt Jemen aan de Arabische Zee en de Golf van Aden, in het westen ligt het land aan de Rode Zee.

Jemen en Golf van Aden topografie: kaart CIA

Strijd tegen Somalische piraten
De NAVO en de Europese Unie voeren beide een missie uit om piraten in de wateren rond Somalië te bestrijden. Ook Nederland neemt aan deze missies deel.

Het Nederlandse fregat Hr. Ms, Evertsen tijsens een missie tegen piraten in de Golf van Aden: foto ministerie van Defensie