zaterdag 8 juni 2013

Kaart en foto Suezkanaal Egypte, en fregat Hr. Ms. Van Amstel

Kaart Suezkanaal Egypte: CIA
Het Suezkanaal in de landengte van Suez in Egypte vormt een kunstmatige verbinding vanuit de Indische Oceaan en de Rode Zee naar de Middellandse Zee. Het kanaal heeft een lengte van 163 kilometer en werd in 1869 geopend.

Het Suezkanaal verbindt de Egyptische steden Port Said (Bûr Sa'îd), aan de Middellandse Zee, en Suez aan de Rode Zee met elkaar.

Het kanaal begrenst het schiereiland Sinaï, dat ten oosten ervan ligt, en tot Azië wordt gerekend. Het gebied ten westen van het Suezkanaal hoort tot het continent Afrika.

Het Suezkanaal is zo, evenals de Rode Zee, de Golf van Suez, de Bab el-Mandab en de Golf van Aden de scheiding tussen Afrika en Azië.

Bittermeren
Het Suezkanaal doorstroomt de Bittermeren. Dit zijn twee aaneengesloten meren in Egypte, ten noorden van de stad Suez.

Het Grote Bittermeer is ongeveer 21 kilometer lang en tot 12 kilometer breed. Het Kleine Bittermeer heeft een lengte van circa 12 kilometer en is tot 3 kilometer breed. Het tracé van het Suezkanaal loopt via de Bittermeren.

Het Suezkanaal heeft geen sluizen. Hierdoor is het mogelijk voor zeedieren om uit de Rode Zee in de Middellandse Zee te komen.

Midden-Oosten, kaart Suezkanaal, monding Nijl, Egypte, Caïro: 1930

Kaart Suezkanaal 1914
De onderstaande kaart van het Suezkanaal en de Bittermeren is uit 1914 uit het "Indien: Handbuch Für Reisende” van Karl Baedeker.

Kaart Suezkanaal en Bittermeren, steden, topografie

Foto's Suezkanaal

Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Amstel in het Suezkanaal op weg naar de wateren van Somalië (Foto ministerie van Defensie)

Vliegdekschip USS America in het Suezkanaal Egypte (Foto: US NAVY)

USS Bainbridge in Suezkanaal Egypte: foto US NAVY

Suezkanaal
Het Suezkanaal loopt door Egypte en verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee en daarmee met de Indische Oceaan.

Kaart, foto, Suezkanaal: NASA