dinsdag 12 februari 2013

Kaart Saoedi-Arabië en Riyad


Kaart Saoedi-Arabië: CIA
Saoedi-Arabië, ook wel gespeld als Saudi-Arabië, heet officieel het Koninkrijk Saoedi-Arabië. Het land telt 28.686.633 (2009) inwoners en de hoofdstad is Riyad. Twee andere belangrijke steden zijn Mekka en Medina, de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam.

Het land behoort tot het Midden-Oosten en ligt op het Arabisch Schiereiland.

Saoedi-Arabië grenst in het noordwesten aan Jordanië, in het noorden aan Irak en het noordoosten aan Koeweit.

Ten oosten liggen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en het eiland Qatar. Aan het zuiden van het land grenzen Oman en Jemen.

In het zuidwesten ligt het land aan de Rode Zee en de Golf van Akaba en in het oosten aan de Perzische Golf.

Vakantie Saudi-Arabië
Populaire vakantiebestemmingen in Saudi-Arabië zijn de kusten van de Rode Zee en de Perzische Golf. De steden Mekka en Medina trekken veel bedevaartgangers.

Het land is verder in trek voor het maken van reizen in de woestijn.

Woestijngebieden
Arabië vormt de schakel in de keten van woestijngebieden op het noordelijk halfrond. Het schiereiland ligt tussen de Sahara en het Perzische woestijngebied.

Saoedi-Arabië bestaat uit een in het westen, oosten en zuiden door randgebergten omgeven plateaugebied. Naar het zuiden daalt dit af naar de Grote Arabische Woestijn en in het noorden naar de Syrische Woestijn.

De kust van de Rode Zee is tot aan Janboe, de haven van Medina, vlak en wordt ten noorden daarvan steil.

Het binnenland van Saoedi-Arabië bestaat vrijwel geheel uit woestijngebieden. Deze gebieden zijn voor het grootste deels van het type zandwoestijn.

Van noord naar zuid loopt de Syrische Woestijn, de Grote en Kleine Noefoed, het woestijngebied van Nedzjed en de Grote Arabische Woestijn.

Het noordelijk deel van de Grote Arabische Woestijn wordt gevormd door el-Dahna en het zuidelijke door el-Roeb el-Chali (Het Lege Kwartier).

Steden in Saoedi-Arabië
Naast de hoofdstad Riyaad zijn een aantal andere steden in Saudi-Arabië: Jeddah, Mekka, Medina, Al-Ahsa, Ta'if, Dammam, Khamis Mushait, Buraidah, Khobar, Tabuk, Ha'il, Hafar Al-Batin, Jubail, Al-Kharj, Qatif, Abha, Najran, Yanbu, Al-Qunfudhah.


Kaart steden Saudi-Arabië: CIA

Kaart Saudi-Arabië provincies
Saudi-Arabië is bestuurlijk ingedeeld in 13 provincies. Dit zijn Al-Jawf, met als hoofdstad Sakaka Stad, Northern Borders (Arar), Tabuk (Tabuk Stad), Ha'il (Ha'il Stad), Al-Madinah (Medina).

Qasim (Buraidah), Makkah (Mekka), Al-Riyadh (Riyadh Stad), Eastern Province (Dammam) Al-Bahah (Al-Bahah Stad), Asir (Abha), Jizan (Jizan Stad) en Najran (Najran Stad).

Saudi-Arabië, provincies, Rode Zee, Perzische Golf: kaart CIA

Kaart Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië grenst aan Jordanië, Irak, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Qatar, Oman en Jemen. In het oosten ligt het land aan de Perzische Golf en in het westen aan de Rode Zee.

Kaart Saudi-Arabië met Rode Zee en Perzische Golf: CIA

Kaart Saudi-Arabië, topografie, steden: CIA