woensdag 11 december 2013

Kaart Iran en Teheran, provincies, olie en gas

Kaart Iran, steden, wegen, rivieren, provincies: VN
Iran heet officieel de Islamitische Republiek Iran. Het West-Aziatische land ligt ook in het oosten van het Midden-Oosten. Er wonen ongeveer 70 miljoen mensen. De hoofdstad is Teheran met 10 miljoen inwoners.

Tot 1935 en tussen 1949 en 1979 heette het land Perzië.

Iran grenst in het westen aan Irak en in het noordwesten aan Turkije, Armenië en Azerbeidjan. In het noorden grenst het aan Turkmenistan, in het oosten en zuidoosten aan Afghanistan en Pakistan.

De Kaspische Zee bevindt zich ten noorden van Iran en de strategisch zeer belangrijke Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden van het land.

De strategische Straat van Hormuz vormt de doorgang tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. Het is een belangrijke doorvoerstraat van olie uit de Golfregio naar elders.

Steden Iran
Naast de hoofdstad Teheran zijn een aantal andere belangrijke steden in het land: Mashhad, Tabriz, Shiraz, Abadan, Kerman, Zahedan, Karaj, Rashjt, Yazd, Hamadan, Koramshar, Ahvaz, Urmia, Arak, Qom, Isfahan.
(Kaart steden Iran: CIA)


Kaart provincies Iran

Iran is onderverdeeld in 31 provincies (ostān). De provincies zijn onderverdeeld in regio's (shahrestān) en die weer in districten (bakhsh).


De 31 provincies van Iran zijn: Alborz, Ardebil, Oost-Azerbeidzjan, West-Azerbeidzjan, Bushehr, Chahar Mahaal en Bakhtiari, Fars, Gilan, Golestan, Hamadan, Hormozgan, Ilam, Isfahan, Kerman, Kermanshah.

Noord-Khorasan, Razavi-Khorasan, Zuid-Khorasan, Khuzestan, Kohgiluyeh en Boyer Ahmad, Kordestan, Lorestan, Markazi, Mazandaran, Qazvin, Qom, Semnan, Sistan en Beloetsjistan, Teheran, Yazd, Zanjan.


Kaart provincies Iran


Iran tijdens de onderverdeling in 24 provincies


Kaart provincies Iran: CIA


Kaart Straat van Hormuz

De Straat van Hormuz vormt de verbinding tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman en verder naar de Indische Oceaan. De straat is strategisch uitermate belangrijk vanwege de doorvoer van olie.

Straat van Hormuz: kaart CIA

Kaart olie en gas Iran
Iran is tweede exporteur van aardolie en de tweede exporteur van aardgas in de wereld. In 2011 bedroeg de dagelijkse olieproductie ongeveer 4,2 miljoen vaten aardolie per dag. Dat is ongeveer 5% van de wereldproductie. 

Iran exporteert vooral olie naar andere Aziatische landen, zoals China, India en Japan. 

Voor de instelling in 2012 van het exportverbod van Iran naar de Europese Unie werd ongeveer 20% van de Iraanse olieproductie naar de EU geëxporteerd.

Kaart Iran olie en gas: CIA

Kaart Iran
Iran grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. In het noorden ligt het land aan de Kaspische Zee en in het zuiden aan de Perzische Golf.

Kaart Iran topografie: CIA