woensdag 13 februari 2013

Kaart Golf van Aden - Jemen - Somalië

Kaart Golf van Aden, havensteden: CIA
De Golf van Aden ligt in het zuiden van het Midden-Oosten en in het noorden van de Hoorn van Afrika. Het is een binnenzee van de Arabische Zee en ligt ten zuiden van Jemen, ten oosten van Djibouti en ten noorden van Somalië.

De zeearm in het Midden-Oosten heeft een lengte van ongeveer 1.500 kilometer en een breedte van ongeveer 300 kilometer. De gemiddelde diepte is 500 meter en de maximale diepte 2.700 meter.

De Golf van Aden staat via de Bab Al-Mandab in verbindingen met de Rode Zee en daarmee met het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

De zee is daarmee een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan en strategisch van groot belang.

De Golf van Aden heeft een unieke biodiversiteit met een grote variëteit aan soorten. In de zee komen veel koraalriffen voor.

De Golf is ook rijk aan vogelsoorten, vissoorten en visgronden. Langs de kusten wordt onder meer op sardines, tonijn en makreel gevist.

Steden aan Golf van Aden
Een aantal belangrijke havensteden aan de Golf van Aden zijn in Somalië de steden Zeila, Bosaso en Berbera.

In Jemen liggen aan de Golf van Aden onder meer de steden Aden en Al-Mukalla en in Djibouti de gelijknamige hoofdstad Djibouti, Obock en Loyada.

Piraten
De Golf van Aden is een gebied waar piraterij veel voorkomt. De NAVO en de Europese Unie zijn daarom militaire missies in de regio gestart om deze piraterij te bestrijden.

Marineschepen van landen die deelnemen aan de missies van de NAVO en de EU patrouilleren in het gebied en escorteren koopvaardijschepen.

Nederland doet aan missie van de NAVO en de missie van de EU mee.

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen in de Golf van Aden tijdens een missie tegen Somalische piraten: foto ministerie van Defensie