zondag 14 april 2013

Kaart Koerdistan, Koerdische gebieden in Midden-Oosten

Kaart Koerdistan, Koerdische gebieden: CIA

Koerdistan is een historisch-geografische landstreek in het noordoosten van het Midden-Oosten. Het gebied is sinds 1918 verdeeld over Turkije, Irak, Syrië, Perzië (Iran) en Armenië.

De landstreek heeft, afhankelijk van welke gebieden ertoe worden gerekend, ongeveer een oppervlakte van 191.660 km² tot 392.000 km². Het gebied heeft 35 tot 40 miljoen inwoners.

Koerdistan betekent “land van de Koerden” en wordt voornamelijk bewoond door Koerden.

De exacte grenzen van Koerdistan staan niet officieel vast. De landstreek strekt zich uit over het oosten van Turkije, het noorden van Syrië, het noorden van Irak, het noordwesten van Iran en het zuidwesten van Armenië.

De Iraakse Koerdische Autonome Regio is momenteel het enige deel van Koerdistan dat officiële politieke erkenning heeft.

Koerdistan bestaat voor het grootste deel uit bergachtige gebieden, zoals het Zagrosgebergte en het Taurusgebergte. Verder zijn kent het enkele lagergelegen woestijnachtige streken.

Het gebied ligt in het stroomgebied van de twee grote rivieren de Eufraat en de Tigris.

Koerdistan is een bergachtige landstreek. Een aantal hoge bergen zijn Mount Judi, Ararat, Zagros, Shingar, Qendil, Shaho, Gabar,Hamrin en Nisir.

Klimaat en vakantie
Een groot deel van Koerdistan heeft een extreem continentaal klimaat. In de zomer is het er heet en in de winter bitterkoud.

Koerdistan is een populaire besteming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de steden.

Diyarbakır in Turkije is een oude stad die terrasgewijs is aangelegd. De stad wordt nog voor een groot deel omgeven door een goed bewaarde basalten vestingmuur die een lengte heeft van 5,5 kilometer.

De muur werd in 349 door Constantius II aangelegd en na de verovering door de Seldjoeken in 1088 geheel vernieuwd en vergroot.

Momenteel resteren nog de citadel uit ongeveer 300 en 72 van de 78 torens die indertijd werden gebouwd.

Steden Koerdistan
Belangrijke steden in Koerdistan zijn onder meer Diyarbakır (Amed), Bitlis (Bedlîs) en Van (Wan) in Turkije, Arbil (Hewlêr) en Slemani in Irak en Kermanshah (Kirmanşan), Sanandaj (Sine) en Mahabad (Mehabad) in Iran.