zondag 12 februari 2012

Bahrein thuishaven Amerikaanse Vijfde Vloot

De Amerikaanse vliegdekschepen USS Abraham Lincoln en USS John C. Stennis in de Arabische Zee. De USS Abraham Lincoln maakt deel uit van de Vijfde Vloot van de VS (Foto: US NAVY, januari 2012).
De Amerikaanse Vijfde vloot (5th Fleet of the United States Navy) heeft als thuishaven Bahrein aan de Perzische Golf in het Midden-Oosten.

Vice-admiraal Mark I. Fox, de bevelhebber van de Vijfde Vloot, heeft zijn staf ondergebracht op zijn vlaggenschip, de NSA Bahrain, in de haven van Manama, de hoofdstad van het land.

De vloot is verantwoordelijk voor de zeestrijdkrachten in de Perzische Golf, de Rode Zee, de Arabische Zee en de kust van Oost-Afrika tot het zuiden van Kenia.

De Fifth Fleet/NAVCENT is een component van het US Central Command (CENTCOM), dat verantwoordelijk is voor al de militaire operaties in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, en zorgt daardoor onder meer voor operaties in Irak, Afghanistan en Somalië.

De Vijfde Vloot van de Verenigde Staten is een van de vijf actieve Amerikaanse vlooteskaders.

De Amerikaanse Tweede Vloot vaart op de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Derde Vloot op de Noordelijke Stille Oceaan.

De Zesde Vloot vaart in de Middellandse Zee en de Zevende Vloot bewaakt Korea en Japan.