dinsdag 29 november 2011

Kaart Midden-Oosten Israel en omgeving

Kaart Israël en omgeving Midden-Oosten: CIA
Het Midden-Oosten is de aanduiding voor een gebied dat voor een deel in Zuidoost-Europa, deels in West-Azië en gedeeltelijk in Noord-Afrika ligt.

De term Midden-Oosten is bekend geworden sinds de vestiging van het Britse Midden-Oosten-Commando en daarmee verbonden civiele organisaties in de Tweede Wereldoorlog.

Voordien werd het gebied wel het Nabije Oosten genoemd. Deze term wordt nog steeds gebruikt in bijvoorbeeld de archeologie.

Landen Midden-Oosten
Tot het Midden-Oosten worden meestal gerekend: Irak, Syrië, Libanon, Jordanië (tot 1948 Palestina) en het Arabisch Schiereiland met de staten: Saoedi-Arabië, Jemen, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, het sultanaat Oman en de in de Perzische Golf gelegen Bahrein-eilanden.

Ook de landen Egypte, Soedan en Libië in Noord-Afrika en de drie niet-Arabische staten Turkije, Iran, Israël vallen onder de term Midden-Oosten.

Daarnaast worden volgens verschillende benaderingen de Noord-Afrikaanse landen Tunesië, Algerije en Marokko tot het Midden-Oosten gerekend.

Israël heet officieel in het Ivriet Medinat Jisraeel en in het Arabisch Dawlat Isra'il (Staat van Israël).

Syrië heet officieel in het Arabisch al-Djoemhoerijja al-Arabijja al-Soerijja (Republiek Syrië).